Echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud şi ale Poliţiei Locale Bistriţa au descins, miercuri dimineaţă, în Pădurea Codrişor, unde de câteva luni de zile şi-au amenajat adăposturi improvizate mai multe familii de romi.
Puţin după ora şase a dimineţii, jandarmii însoţiţi de poliţiştii locali au descins în taberele de romi de la marginea râului Bistriţa. În mai multe corturi improvizate, acoperite cu folie de plastic, dormeau aproximativ 40 de romi, cea mai mare parte a acestora fiind copii.
Mizeria din jurul adăposturilor emana un miros greu de suportat, iar odată treziţi din somn romii au început să facă zarvă, spunând că au ales să locuiască în Pădurea Codrişor deoarece nu au unde sta. Mâncarea dată celor mici e în acelaşi loc cu rufele murdare şi cu chiştoacele de ţigări. "Le fac mâncare, am cartofi, costiţă, nu mă duc să fur, nu dau la nimeni în cap. La mine nu e mizerie", spune una dintre femeile găsite în Pădurea Codrişor.
O altă femeie spune că cinci dintre copiii pe care îi are au fost daţi în plasament. A rămas cu unul singur, însă mai aşteaptă să se nască încă unul în maxim două săptămâni. "Copilul îl iau cu mine, la containere. Aşa câştig ce pot, mă mai duc la cerşit şi trăim cum putem. Tot aşa prin păduri stau. Am şase copii, azi-mâine mai trebuie să nasc unul. Unde să-i ţin, n-am casă, n-am masă. Ăsta mic are doi ani şi şase luni. Ceilalţi mi i-a luat statul deoarece nu am casă", spune aceasta.
Mulţi dintre romi au ajuns printr-o serie de artificii să aibă cărţi de identitate pe municipiul Bistriţa, în acest fel autorităţile locale fiind obligate să se ocupe de soarta lor.
"Am fost în audienţă la domnul primar, i-am zis să-mi dea ceva provizoriu. Mi-a spus că nu are până nu se termină blocurile sociale. La iarnă vom pune o sobiţă în colibă şi stăm. Au trecut multe ierni şi n-am murit. Am cel puţin două ier