Costurile unirii Romaniei cu Republica Moldova nu sunt atat de mari precum par la prima vedere, ci din contra, ar putea reprezenta o importanta sansa pentru dezvoltarea economica a statului roman, considera specialistul in geopolitica si profesorul universitar Marius Vacarelu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta a oferit o perspectiva geopolitica privind unirea celor doua state aflate pe malul Prutului, spunand ca, in cazul acestui proces, nu trebuie exclusa pozitia Rusiei, mai ales datorita importantei sale energetice.
In ceea ce priveste viitorul minoritatilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova, Vacarelu considera ca atat comunitatea ucraineana, cat si cea gagauza vor fi integrate cu usurinta, cu atat mai mult cu cat Bucurestiul a avut dintotdeauna o politica relaxata fata de minoritatile sale, in timp ce nici macar Ucraina, ca urmare a actualei situatii geopolitice, nu si-ar permite sa exercite presiuni asupra Romaniei.
Ideea reunificarii Romaniei si a Basarabiei este din ce in ce mai discutata pe cele doua maluri ale Prutului. De ce nu s-a realizat unirea celor doua state la inceputul anilor '90?
Cauzele sunt destul de greu de definit, deoarece a fost o situatie care avea ceva fundamental si nemaivazut pana atunci: destramarea unui stat nuclear, care inca avea trupe in multe alte state decat cel national - in fapt, unional.
De aceea, multi factori politici nu au stiut cum sa procedeze in fata acestei situatii neprevazute si a fost mai bine pentru ei sa zica NU. De fapt, multi dintre ei nu aveau de ales, deoarece o noua situatie politica intr-un stat vecin aducea dupa sine tragerea la raspundere politica in interior.
Astfel, cineva isi poate imagina ce inseamna astazi in Rusia ca o parte a Siberiei sa mearga la China, in temeiul istoriei? Liderii de la Kremlin ar fi maturati de o re