Cel de-al treilea acord succesiv al României cu FMI, agreat la sfârşitul lunii iulie, se va axa pe reforme structurale şi privatizări, însă analiştii sunt sceptici că vor fi înregistrate progrese importante, având în vedere şi faptul că 2014 este an electoral, şi cred că autorităţile române vor continua pe principiul „zicem ca ei şi facem ca noi“. O serie de angajamente restante din acordul precedent, respectiv reforme structurale, privatizări şi listări, se regăsesc în scrisoarea de intenţie ce urmează să fie transmisă de guvern la FMI pentru cel de-al treilea acord stand-by consecutiv, după cum au sesizat şi analiştii.
Autorităţile române au convenit la sfârşitul lunii iulie un acord preventiv cu FMI şi Comisia Europeană pe doi ani care va totaliza 4 mld. euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by preventiv urmând să fie discutat de board-ul FMI în toamnă.
Analistul economic Dragoş Cabat spune că este sceptic că autorităţile române se vor ţine de cuvânt şi vor îndeplini angajamentele din scrisoarea de intenţie agreată cu FMI. „Eu nu cred că autorităţile române se vor ţine de cuvânt în acordul cu FMI. De obicei, s-a mers pe principiul «zicem ca ei şi facem ca noi». Probabil şi în cel de-al treilea acord succesiv va fi la fel. S-ar putea să începem, totuşi, unele proiecte, ca să dăm impresia că facem ceva. Până acum FMI a fost flexibil. Este posibil ca de această dată FMI să fie ceva mai drastic. Probabil va pune mai multă presiune pe îndeplinirea criteriilor“, susţine Cabat. Şi analistul economic Aurelian Dochia consideră că autorităţile române vor continua şi în cel de-al treilea acord să meargă pe principiul „zicem ca ei şi facem ca noi“.
„Nu poţi să ai mare încredere că reformele structurale vor fi duse la sfârşit de data asta. Anul 2014 este an electoral, ceea ce va conta foarte m