BNR se va folosi de toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a aduce dobânzile la creditele în lei cât mai aproape de cele la creditele în valută, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax. Acest lucru ar trebui să îi facă pe clienţi să prefere creditarea în lei, în contextul în care nu va mai exista riscul cursului valutar.
Măsurile care vor fi luate pentru reducerea diferenţei vizează reducerea dobânzii de politică monetară, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă şi prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară, a adăugat acesta.
Deşi ratele aferente creditelor în lei vor fi cu 30 de procente mai mari decât ale celor în valută, ele sunt mai avantajoase pentru client întrucât nu mai există fluctuaţia cursului valutar.
,,Pe termen lung, România va intra în zona euro, însă un argument este extrem de tare: nimeni nu poate să spună care va fi cursul de echilibru la care România va intra în zona euro, nici chiar eu ca guvernator, pentru că depinde de foarte foarte mulţi factori. Şi atunci având aici o mare necunoscută, trebuie spusă", a spus Isărescu.
Nici programul „Prima Casă“ nu va avea de suferit, deşi, în urma discuţiilor cu cei de la Fondul Monetar Internaţional, s-a decis finanţarea exclusiv în lei a creditelor. Această asigurare este dată de normele europene care descurajează creditul în valută, dar şi de faptul că urmează o perioadă cu inflaţie scăzută.
Rata dobânzii de politică monetară a fost redusă luni de la 5% la 4,5% pe an, înregistrându-se un nivel minim record. Această decizie a fost una aşteptată şi ar trebui să ducă la scăderea ratelor la creditele în lei.