Emisarii internaţionali care încearcă o mediere menită să evite o înfruntare între forţele de ordine şi manifestanţi islamişti ce reclamă reinstalarea ca preşedinte a lui Mohamed Morsi, destituit de armată, au eşuat în eforturile lor, a anunţat miercuri preşedinţia egipteană.
Guvernul interimar, instalat de către armată, care l-a destituit în urmă cu o lună pe primul preşedinte egiptean ales în mod democratic, "învinovăţeşte (mişcarea) Fraţii Musulmani de eşecul acestor eforturi", afirmă preşedinţia într-un comunicat.
Influenta confrerie islamistă a lui Morsi organizează de peste o lună două acţiuni de ocupare la Cairo, pe care forţele de ordine ameninţă să le disperseze prin forţă. După uciderea a peste 250 de persoane în decurs de o lună - în principal islamişti - în confruntări atât între susţinători şi oponenţi ai lui Morsi, cât şi între forţele de ordine şi susţinători ai lui Morsi, comunitatea internaţională se teme de o adevărată baie de sânge dacă poliţia încearcă să disperseze ocupanţii.
"Faza eforturilor diplomatice s-a încheiat astăzi (miercuri)", insistă preşedinţia, care "consideră mişcarea Fraţii Musulmani integral responsabilă de consecinţele viitoare ale încălcării legii (de către aceasta) şi de punerea în pericol a securităţii publice".
Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), dar şi Uniunea Africană (UA), Qatarul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au trimis la Cairo, de o săptămână, miniştri şi reprezentanţi cu scopul de a încerca să îndemne autorităţile la reţinere şi să îi convingă pe islamişti să se disperseze.
Adjunctul secretarului de Stat american William Burns, care şi-a prelungit cu câteva zile o vizită-surpriză la Cairo, a părăsit Egiptul miercuri dimineaţa, au declarat pentru AFP surse aeroportuare sub protecţia anonimatului. Reprezentantul UE Bernardino Leon se afla în continuare la Cairo miercuri la prânz.