Realizarea Parcului Rozelor din Timişoara, în 1929, nu îi aparţine lui Wilhelm Mühle, care a murit în anul 1908. Meritele le revin lui Árpád Mühle, Mihai Demetrovici şi Doris Sâmboteanu.
Este de laudat faptul că municipalitatea se gândeşte să cinstească memoria celor care au făcut cinste Timişoarei, însă gafele celor de la Primărie pun în umbră bunele intenţii. Faptul că textul în limba germană este plin de greşeli, cât şi lipsa versiunilor în celelalte limbi istorice din Timişoara, mai pot fi trecute cu vederea. Însă atribuirea unui merit care nu aparţine celui în cauză e de râsul lumii.
Pe statuia grădinarului Wilhelm Mühle, dezvelit săptămâna trecută în Parcul Rozelor, stă scris: “Wilhelm Mühle 1844-1908. Fondatorul parcului”.
În realitate, fondatorul Parcului Rozelor din Timişoara nu a fost Wilhelm Mühle, ci fratele său, Árpád Mühle, alături de Mihai Demetrovici.
Wilhem Mühle este cel care a transformat Timişoara în oraşul trandafirilor. După căsătoria cu fiica grădinarului Niemetz, Wilhelm Mühle a început să cultive trandafiri pe cont propriu. În 1875, va deschide un magazin pe actuala stradă Alba Iulia (unde se află astăzi restaurantul Casa cu Flori).
O dată cu dezvoltarea afacerii, Mühle a început să cumpere din ce mai mult pământ pentru extinderea grădinii de trandafiri, unde a cultivat sute de soiuri. În 1881, ziarele locale Temesvarer Zeitung şi Délmagyarországi Közlöny scriau că Timişoara a devenit un “veritabil El Dorado al trandafirilor”.
Wilhelm Mühle a fost cel care s-a ocupat de amenajarea noilor parcuri din oraş, însă în 1908, în urma unei boli, grădinarul moare.
Árpád Mühle şi Niemetz Ferenc, continuatorii dinastiei grădinarilor, au lucrat încă din 1902 la proiectarea unor parcuri care să fie ridicate pe locul rămas după dărâmarea zidurilor de fortificaţie