O femeie de 32 de ani a fost infectată cu noua tulpină de virus aviar din China după ce a avut grijă de tatăl ei bolnav, potrivit cercetătorilor chinezi. Ambii au murit după ce infecţia s-a răspândit în corp.
Până la 30 iunie, 133 de oameni au fost infectaţi cu noua tulpină de virus gripal aviar H7N9 în estul Chinei, iar 43 au murit. Până în prezent, autorităţile asigurau locuitorii că virusul nu se transmite de la un om la altul, ci doar de la păsări bolnave. De fapt, majoritatea s-au infectat în pieţele de păsări vii şi prin contact direct cu păsări bolnave.
Totuşi, în luna martie a fost înregistrat primul caz confirmat de transmitere a noii tulpini a virusului H7N9 de la un bărbat bolnav, de 60 de ani, la fiica lui, de 32 de ani, care avea grijă de el. Spre deosebire de bărbat, care mergea frecvent în pieţele de păsări vii, femeia nu a avut niciun contact cu astfel de animale şi s-a îmbolnăvit la şase zile după ce a început să aibă grijă de tatăl ei. Amândoi au decedat, recent, după ce infecţia s-a răspândit în tot corpul şi nu a mai fost posibil niciun tratament.
Testele realizate ulterior pe tulpinile virale prelevate de la cele două victime au demonstrat că virusurile erau aproape identice din punct de vedere genetic, ceea ce arată că s-a transmis direct de la o persoană la cealaltă.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au putut demonstra că virusul ar fi suferit mutaţii care să-l facă să se transmită cu uşurinţă de la om la om, ceea ce mai atenuează din teama autorităţilor chineze şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la o eventuală pandemie. După ce au analizat 43 de persoane care au intrat în contact direct cu bolnavii de nouă gripă aviară, specialiştii au constatat că abilitatea virusului de a se transmite între oameni este, totuşi, limitată.
„Dacă fiecare om infectat cu noul virus aviar îl transmite, la rândul l