Cu toate că s-a stabilit în Statele Unite din 2006, unde se afirmă în calitate de dramaturg, Saviana Stănescu a debutat ca poetă. De altfel, copilăria petrecută în casa în care cândva a locuit Urmuz i-a oferit legătura strânsă între scris şi geografia bucureşteană.
"Înainte să plec, literatura funcţiona ca o evadare pentru mine, dar de când stau la New York, scrisul a devenit o formă de cucerire a realităţii. Acolo se şi spune că personal este politic” povesteşte Saviana. "În Piaţa Universităţii am început să fiu conştientă de ceea ce înseamnă politica. Dar, până atunci, lucrurile intime, viaţa personală păreau mult mai importante. Chiar şi în 1989, când am ajuns la Revoluţie, am plecat cu prietenii de la un chef".
Oraşul
Chiar dacă s-a născut la Bucureşti, o bună parte din copilărie a petrecut-o la Curtea de Argeş şi Piteşti. "Bucureştiul era pentru mine locul în care ştiam că o să mă întorc şi aveam o listă întreagă de lucruri pe care urma să le fac aici. Voiam să merg la teatrul Podul, să intru în lumea culturală. Ştim poveştile despre mesele rezervate de la Uniunea Scriitorilor... Aveam o viziune exaltată a Capitalei. De fapt, exaltarea asta cred că m-a făcut să şi plec mai târziu la New York" Dar, periodic, Saviana revine: "Când mă întorc în Bucureşti, regăsesc un sentiment de acasă, dar parcă s-a schimbat ceva. Cele mai bune prietene ale mele din timpul facultăţii au plecat din România. Una dintre ele este la Londra, cealaltă la Los Angeles. Poate şi faptul că ne-am format imediat după Revoluţie a avut importanţa lui în plecările noastre".
Lucrurile personale şi cele profesionale s-au împletit de multe ori pentru Saviana: "Pe Condeescu l-am cunoscut când lucram la << Adevărul>> şi am venit la Muzeul Literaturii să fac un interviu. Am putut să organizăm multe lucruri la muzeu atunci. C