Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Foto: Răzvan Chiriţă Banca Naţională va face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea în lei şi a aduce costul finanţărilor în monedă locală la un nivel comparabil cu cel al împrumuturilor contractate în euro, a afirmat ieri guvernatorul Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.
„Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de referinţă, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă şi prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară, să venim cu costul împrumuturilor în lei în apropierea dobânzilor în valută“ – a sunat angajamentul fără precedent al şefului BNR. Este pentru prima dată când Isărescu se exprimă atât de tranşant în privinţa intenţiei băncii centrale de a îngusta decisiv ecartul dintre dobânzile la creditele în lei şi cele la valută, care încă reprezintă un argument important în alegerea euro ca monedă de finanţare.
La începutul acestei săptămâni, Consiliul de Administraţie al BNR şi-a făcut curaj şi a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu o jumătate de punct procentual, până la 4,5%, mai mult decât estimările celor mai mulţi analişti, care vedeau un minus de numai un sfert de punct procentual. Şi la începutul lunii iulie BNR a scăzut dobânda cu 0,25%, până la 5%, iniţiind un nou ciclu de relaxare a politicii monetare după o pauză de mai mult de un an.
Prin acţiunile de reducere graduală a dobânzii BNR vizează revigorarea pieţei locale a creditului şi în particular stimularea creşterii volumului finanţărilor în lei. Rezervele minime obligatorii au rămas îngheţate, însă bancherii se aşteaptă şi la o reducere a acestora, în principal tot la lei.
Costul creditelor în lei se menţine destul de ridicat (în jur de 10%), fapt admis şi de guvernator, iar creditul privat a stagnat în ultimii patru a