Extinderea crizei financiare globale la nivelul economiilor dezvoltate a condus la o redirecţionare majoră a fluxurilor de capital către pieţele emergente. Efervescenţa manifestată în cadrul multor burse din Europa de Est, Asia şi America Latină a fost pusă pe seama reformelor şi liberalizării pieţelor locale.
Da, au fost şi reforme şi liberalizare, dar natura creşterilor din ultimii ani a fost profund viciată de dependenţa faţă de investiţiile speculative externe.
Prin politicile monetare relaxate, băncile centrale din aceste ţări s-au angajat pe calea deprecierii competitive a monedelor naţionale faţă de principalele valute internaţionale, uitând de importanţa acumulării capitalului intern.
Aflate încă departe de mult propovăduita convergenţă cu economiile dezvoltate, ţările emergente au început să simtă cum li se dizolvă perspectivele luminoase. Începutul se pare că a fost făcut deja pe burse.
La sfârşitul lunii iulie 2013, Warsaw Business Journal scria că "tot mai mulţi brokeri părăsesc piaţa poloneză", pe noua listă regăsindu-se Credit Suisse Securities, KBC Securities şi Amerbrokers.
Motivul îl reprezintă reducerea considerabilă a marjelor de profit, asta înainte ca autorităţile poloneze să treacă la "reformarea", prin naţionalizare parţială, a fondurilor private de pensii.
Tot în aceeaşi perioadă, Bloomberg ne informa despre începutul exodului şi în cazul Bursei din Praga. "Singura bancă listată din Cehia îşi sfătuieşte clienţii să cumpere acţiuni din Statele Unite, Franţa şi Germania, pe fondul declinului tranzacţiilor la Prague Stock Exchange, al cărui indice principal a înregistrat cea mai mare scădere din Europa după Cipru", se arată în articolul Bloomberg.
Probabil că nu dintr-o coincidenţă, Komercni Banka AS, deţinută de Societe Generale, recomandă investiţiile în Franţa, dar această recomandare trebuie luată,