SIDA include acele persone care au o serologie pozitivă pentru HIV şi care au prezentat, cel puţin o dată, un număr de limfocite CD4 sub 200 celule sau un procent CD4
SIDA este provocată de virusul imunodeficienţei umane (HIV). Prin distrugerea celulelor de bază ale sistemului imun, HIV anihilează progresiv capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecţiilor şi anumitor forme de cancer. Persoanele dignosticate cu SIDA sunt susceptibile la apariţia unor infecţii ameninţătoare de viaţă, numite infecţii oportuniste, provocate de agenţi microbieni care de obicei nu produc îmbolnăviri la omul sănătos. Incubaţia bolii este foarte lungă şi poate varia de la câteva luni la mai mulţi ani.
Transmiterea este similară cu transmiterea virusului hepatitic B, pe cale sexuală, parenterală şi verticală. Riscul transmiterii sexuale variază în funcţie de practicile sexuale, cel mai riscant fiind contactul anal.
Riscul de a contacta HIV de la un ac contaminat cu sânge infectat este de 1:30, în absenţa tratamentului antiretroviral.
HIV se transmite frecvent la utilizatorii de droguri intravenos, prin folosirea de către mai multe persoane a acelor sau seringilor contaminate cu mici cantităţi de sânge provenit de la cineva care este infectat cu acest virus. Cu toate acestea, transmiterea de la pacient la personalul sanitar sau viceversa prin înţepături accidentale cu ace sau alte instrumente medicale este rară.
Nu s-a dovedit transmiterea HIV pe cale respiratorie prin picăturile Pflugge, prin vectori precum ţânţarii sau prin contact nesexual. Deşi cercetătorii au izolat HIV din saliva persoanelor infectate, nu există nici o dovadă că virusul se transmite prin contact cu saliva.
Progresia este mai rapidă la femei
Evoluţia naturală a infecţiei HIV este diferită pentru bărbaţi şi femei, deşi este dificil de determinat dacă aceste diferenţ