Abia intrată în blocul comunitar, Croaţia ridică deja tensiunea Bruxelles-ului şi pe cea a Germaniei. Clasa politică din Zagreb e bănuită că ar fi modificat o lege doar pentru a evita extrădarea unui cunoscut criminal - fostul şef al poliţiei secrete iugoslave. Croaţii riscă inclusiv blocarea accesului la fonduri europene, într-o perioadă în care criza economică îşi spune cuvântul.
Croaţia a primit un ultimatum din partea Comisiei Europene. Noul stat membru al UE are timp până pe 23 august să informeze Bruxelles-ul când va modifica legea referitoare la extrădare. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding. Dacă nu se va conforma, Zagrebul riscă să-i fie aplicat articolul 39 din Tratatul de aderare a ţării, care conţine măsuri restrictive, inclusiv blocarea banilor europeni, relatează Agerpres, citând cotidianul croat „Vecernji list”.
Reacţia Comisiei Europene vine însă la solicitarea Germaniei. Camera Inferioară a Parlamentului german, Bundestagul, a trimis Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere aplicarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona la adresa Croaţiei, dacă aceasta nu abrogă recenta lege asupra extrădării. Articolul respectiv prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru în cadrul Consiliului European.
În cauză este documentul botezat „legea Perkovici”. Legea a fost votată cu puţin timp înaintea aderării Croaţiei la UE la 1 iulie 2013. Ea interzice ca persoanele căutate pentru crime comise înaintea intrării în vigoare a mandatului european de arestare, respectiv 7 august 2002, să fie extrădate şi predate justiţiei unei alte ţări a Uniunii Europene. De ce îl vrea Germania pe Perkovici
Concret, potrivit acestei legi, nu poate fi extrădat în Germania Josip Perkovici, cel care a condus poliţia secretă iugoslavă. Perkovici este căutat de Germania pentru a fi ju