Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizeaza la sediul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare expozitia cu tema „Sfanta Maria – intre reprezentare iconografica si traditie”. Expozitia va fi vernisata marti, 13 august, la ora 14.00, si va fi deschisa publicului pana in 8 septembrie.
Expozitia „Sfanta Maria – intre reprezentare iconografica si traditie” prezinta icoane realizate pe lemn si din metal, atent selectionate din colectia Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, expunerea fiind punctata de cateva ansambluri de obiecte, care fac legatura intre perceptia Sfintei Marii in iconografie si modul in care este ea vazuta in lumea satului.
Expozitia poate fi vizitata in perioada 13 august - 8 septembrie, de marti pana duminica, intre orele 9.00 si la 17, arata reprezentantii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.
La 9 mai 1936, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti si-a deschis portile publicului, in urma unor cercetari interdisciplinare de peste 10 ani, realizate de catre echipa condusa de sociologul si filosoful Dimitrie Gusti, in cadrul Catedrei de Sociologie a Universitatii Bucuresti, cercetari realizate in peste 60 de sate din diferite regiuni ale Romaniei.
In cadrul muzeului etnografic in aer liber sunt adapostite peste 346 monumente de arhitectura traditionala (gospodarii, biserici, instalatii taranesti, ateliere mestesugaresti) si un bogat patrimoniu etnografic si de arta populara reunit in colectii pe genuri de creatie (port, ceramica, scoarte, lemn, icoane pe lemn si sticla), patrimoniu pus in valoare prin diverse expozitii, targuri ale mesterilor populari, sezatori, spectacole legate de datinile si obiceiurile specifice de peste an.
Nicio alta icoana crestina nu este atat de prezenta, de iubita si venerata ca icoana Maicii Domnului, in diferitele ei variante. Ziua