Cardul de producător trebuie să vină în sprijinul fermierilor şi ar trebui să elimine samsarii de pe piaţă. Autorităţile susţin că nu au bani, iar agricultorii cred că nimeni nu îşi doreşte fie implementat un astfel de sistem.
Cardul trebuia să cuprindă informaţii despre ce cantitate produce fermierul şi suprafaţa de pe care obţine recolta. Oamenii au declarat că anul acesta au avut recoltă bogată, dar au fost nevoiţi să scadă preţul din cauza samsarilor.„Sper măcar să pot să scot investiţia. Noi vindem roşile, vinetele sau castraveţii cu 0,80 de bani, iar pe piaţă preţul este dublu. Noi nu avem loc pe piaţă. Negustorii s-au infiltrat foarte bine, iar ei conduc totul”, a spus Ion Mitru.
Costurile implementării proiectului cardului de producător ajung la aproape 100 milioane de lei. „Merge la fiecare acasă îi măsoară suprafaţa de teren şi le fac un calcul în funcţie de suprafaţa de teren pe care o cultivă. Este un lucru benefic atâta timp cât este pentru omul de rând”, a spus Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.
Asociaţiile agricole sunt cele care ar trebui să aibă un rol de control şi avizare a datelor furnizate de producători.„Nu cred că vor introduce cardul de producător nici peste 50 de ani. Eu nu cred că nimeni îşi doreşte aşa ceva. Noi agricultorii am avut tot timpul de pierdut. Nimeni nu ştie câţi bani investim în fiecare an. Agricultura este o loterie pentru noi. Poţi să ai un an în care nu faci mai nimic, iar atunci ce faci?”, a spus un agricultor.
„Mie nu îmi covine să vină acum un agricultor din Dolj şi să mă dea pe mine afară din piaţă. Eu am această afacere de cinci ani şi de aici îmi câştig pâinea. Este adevărat că majoritatea legumelor le cumpărăm de la ţărani, dar asta este situaţia”, a spus Ioan Petrescu.