In definirea pachetului de baza de servicii medicale, la care asiguratii de sanatate vor avea acces gratuit in schimbul sumei platite la fondul asigurarilor de sanatate, oficialii sistemului sanitar sustin ca incearca sa gaseasca “un echilibru intre nevoile individului si dreptul sau la sanatate, pe de o parte, si obiectivul de a aduce eficienta in sistemul sanitar, pe de alta parte”.
Iata care sunt principiile pe care s-ar baza pachetul de baza, potrivit reprezentantilor MS: extinderea accesului populatiei la servicii sanitare de baza, incluzand aici si asigurati si neasigurati; accentuarea preventiei si eficacitatea si cost-eficacitatea.
Pachetul de baza va contine urmatoarele componente: servicii preventive, servicii de urgenta, programe de sanatate, medicul de familie- cu un rol esential in furnizarea de servicii din pachetul de baza, ambulatoriul de specialitate si spitalul.
In privinta serviciilor preventive se precizeaza ca fiecare cetatean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boala si servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri.
Referitor la componenta “servicii de urgenta”, se dau asigurari ca cetatenii vor beneficia de astfel de servicii “prin cresterea acoperirii si a calitatii acestora, in cadrul ambulantei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenta si al Unitatilor – Compartimentelor de Primiri Urgente”.
De semenea, prin poachetul de baza se va asigura acces la programele care se adreseaza principalelor probleme de sanatate ale populatiei: cancer, diabet, boli cardiovasculare / neurovasculare, transplant, boli rare, etc.
Medicul de familie va avea un rol esential in furnizarea de servicii din pachetul de baza.
Ambulatoriul de specialitate va reprezenta domeniul de asistenta medicala care va trebui sa preia gradual cea mai mare parte