* Havrileţ: "Măsura, care este în acord cu legea, a fost agreată cu FMI"
Liberalizarea preţului gazelor ar putea fi prelungită cu un an, pentru consumatorii industriali, după cum ne-a spus Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Măsura potrivit căreia piaţa gazelor ar putea fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, în loc de finalul lui 2014, este în acord cu legea şi a fost agreată cu reprezentanţii delegaţiei FMI, ne-a mai precizat domnia sa, adăugând: "De fapt, nu este vorba despre o modificare a calendarului, vom merge mai departe cu calendarul stabilit, dar am agreat cu FMI că, în cazul în care vor apărea diferenţe majore în piaţă între preţul gazelor din producţia internă şi preţul gazelor de import, să mergem cu liberalizarea până în 2015. De altfel, prevederea apare şi în lege, unde se menţionează că liberalizarea pentru noncasnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire în cazul în care apar diferenţe semnificative, ca să nu ajungem la preţuri nesustenabile. Vom vedea la anul".
Potrivit domniei sale, în acest an mai este de făcut un singur pas în procesul de liberalizare a pieţei gazelor, acesta vizând o creştere de 3% pentru consumatorii industriali şi o majorare de 2% pentru cei casnici. Autorităţile nu sunt, însă, sigure, nici de realizarea acestei etape, care ar putea viza creşteri mai mici dacă preţul de import al gazelor va suferi scăderi.
Niculae Havrileţ a explicat: "O componentă foarte importantă în preţul final al gazelor este preţul de import. Dacă acesta va scădea, preţul gazelor din producţia internă ar putea rămâne la fel sau ar putea creşte cu valori mai mici decât cele prevăzute în calendar.
La consumatorii casnici, calendarul rămâne până în 2018, întrucât aici aveam creşteri mai atenuate".
Niculae Havrileţ ne-a mai spus că, până în 2