Absolvenţii de liceu care au interzis la facultate ar putea fi chiar mai câştigaţi decât colegii lor ajunşi studenţi, dacă aleg alternativa: o postliceală care să-i propulseze mai repede, mai uşor şi mai ieftin într-un job decent plătit. Admiterile ţin până în toamnă.
Cele mai populare specializări ale școlilor postliceale sunt cele de asistenți medicali și asistenți farmaciști
Sursa: VLAD STĂNESCU
Tinerii cărora media de la Bacalaureat le-a spulberat visul de a urma o instituţie de învăţământ superior pot "arde" etapele spre angajare urmând una dintre şcolile postliceale, care promit să-i scoată în câţiva ani asistenţi medicali, agenţi vamali, coafeze sau ghizi turistici. Totul pare posibil "Cu sau fără Bac", după cum sună şi sloganul acestor şcoli.
Miza pe practică
La postlicealele private, admiterea, care se prelungeşte în unele cazuri chiar şi până în luna septembrie, este o simplă formalitate, însă la cele de stat este necesar şi un test grilă.
Odată admişi, tinerii nu îşi tocesc prea mult coatele învăţând din cărţi, ci îşi petrec majoritatea timpului fâcând practică la instituţiile de profil. Spre deosebire de colegii lor care au ales facultatea, cursanţii au parte de un program lejer, cu ore după-amiaza, care le permite să jongleze cu un serviciu şi nici dascălii nu sunt atât de stricţi în privinţa prezenţei la ore.
Experienţa este cu atât mai interesantă cu cât participanţii formează o adunare pestriţă de "tinerei" proaspăt ieşiţi de pe băncile liceului şi oameni trecuţi de prima tinereţe, care vor pur şi simplu să schimbe macazul pe plan profesional. Nicio specializare nu durează mai mult de trei ani, iar costurile accesibile fac concurenţă serioasă facultăţilor: între 1.500 şi 3.000 de lei pe an.
O meserie captivantă
Toate acestea l-au convins şi pe Marius Manole (24 de ani), din Buftea, care a absolvit recent