Zeci de mii de tunisieni au manifestat marţi seara în suburbiile capitalei Tunis, cerând demisia guvernului condus de islamiştii din Ennahda, care se află de mai bine de două săptămâni într-o criză profundă provocată de uciderea unui opozant la sfârşitul lunii iulie, transmite AFP.
Câteva ore mai târziu, preşedintele Adunării Naţionale Constituante (ANC), Mustapha Ben Jaafar, a anunţat suspendarea lucrărilor parlamentului într-o încercare de a forţa Ennahda şi pe contestatarii acesteia să se aşeze la masa negocierilor.
Manifestanţii, al căror număr a fost estimat la cel puţin 40.000 în jurul orei locale 22:30 (21h30GMT), potrivit unui responsabil al poliţiei, au scandat ‘Poporul doreşte căderea regimului!’ sau ‘Guvernul va cădea azi!’.
Dacă opoziţia organizează în fiecare noapte demonstraţii împotriva puterii după asasinarea deputatului Mohamed Brahmi la 25 iulie, a cărui ucidere a fost atribuită mişcării salafiste, această manifestaţie este de departe cea mai importantă de la începutul mişcării de contestare, notează agenţia franceză de presă.
Mulţi dintre manifestanţi aveau în mâini portrete ale deputatului recent ucis şi ale altui opozant, Chokri Belaiad, ucis în urmă cu şase luni, la 6 februarie.
‘Este o manifestaţie (…) în speranţa unei a doua republici în care obiectivele revoluţiei (din ianuarie 2011) să fie realizate’, a afirmat Mohsen Marzouk, unul din liderii partidului Nidaa Tounes.
Contestatarii Ennahda, partidul islamist aflat la putere, cer la unison un guvern de salvare naţională. O parte dintre ei doresc de asemenea dizolvarea parlamentului a cărui activitate este paralizată de o lună.
Islamiştii au respins în bloc toate aceste revendicări, propunând în schimb lărgirea coaliţiei de guvernământ şi alegeri în decembrie.
‘În regimurile democratice, manifestanţii nu schimbă guvernele. În regimurile dictatorial