Creditele în lei vor ajunge în următoarele luni la dobânzi comparabile cu cele ale împrumuturilor în valută, pentru că nici băncile străine nu mai au resurse valutare ca în trecut pentru a acorda astfel de finanţări, a afirmat ieri Mugur Isărescu, cu prilejul prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei. În prezent dobânda medie la un credit ipotecar în lei este de 8%, în timp ce la un împrumut în euro aceasta ajunge la 4,5%.
Totodată, Isărescu a declarat că BNR va face tot posibilul pentru a sprijini reluarea creditării în lei şi va contribui în acest mod la revigorarea economiei locale. „BNR face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de referinţă, prin asigurarea lichidităţii pe piaţă şi prin îngustarea coridorului de variaţie a dobânzilor de pe piaţa monetară să venim cu costul împrumuturilor în lei în apropierea dobânzilor în valută.“
Rata dobânzii de politică monetară a fost redusă luni de BNR la 4,5% pe an, în timp ce dobânda-cheie la euro este de 0,5% pe an. Chiar şi în condiţiile reducerii graduale a ratei dobânzii de referinţă şi a deprecierii leului în raport cu euro, costurile împrumuturilor în moneda locală îi ţin deoparte până şi pe clienţii solvabili.
În prezent un credit ipotecar în lei este cu circa 30% mai scump decât un împrumut în euro. Indicatorul Robor la 3 luni, baza de calcul pentru creditele în lei, este de 4,14% pe an, în timp ce Eurobor la trei luni (indicatorul după care se calculează costul creditelor în euro) este de 0,2% pe an.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013
Creditele în lei vor ajunge în următoarele luni la dobânzi comparabile cu cele ale împrumuturilor în valută, pentru că nici băncile străine nu mai au resurse valutare ca în trecut pentru a acorda astfel de finanţări, a afirmat ieri Mugur Isărescu, cu prilejul prezentării raportul