Clauzele abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume, susţine guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a reluat totodată ideea că atât stabilitatea sistemului financiar-bancar, cât şi deponenţii trebuie protejaţi.
"Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument", a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă.
El opinează că nu este de glumit cu depunerile pe care nouă milioane de români le au în sistemul bancar, reprezentând aproape jumătate din valoare PIB-ului.
"Băncile dau cu împrumut nu banii lor, ci banii deponenţilor. Băncile nu depun banii din depozite într-un seif de unde să îi scoată şi cu dobândă, ci împrumută cu mai multă sau mai puţină abilitate clienţilor. Aşa funcţionează băncile", a spus Isărescu.
Guvernatorul a amintit ca în România sunt puţine credite în franci elveţieni şi că situaţia României nu se compară cu cea a Ungariei.
"Eu bănuiesc, nu bănuiesc aiurea, persoane care în urmă cu câţiva ani stăteau ca o ciocănitoare, ne băteau la cap, ce avem cu creditarea în valută, de ce apărem de fiecare dată la televizor sau în presă şi avertizăm asupra creditării în valută acum vin să ne vorbească despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au ştiut ce riscuri îşi asumă când au luat un credit în franci elveţieni", a afirmat Isărescu.
El a reiterat ideea că se caută un echilibru între deponenţi şi debitori pentru că există o relaţie între aceste două categorii, fiind puse "faţă în faţă" în bilanţul băncilor.
Guvernatorul spune că tot clienţii pun presiune pe clauzele abuzive, deşi le reclamă, când vor să acces