Autorităţile vor să „instruiască“ judecătorii care decid în procesele dintre bănci şi clienţi în privinţa clauzelor abuzive din contractele de credit şi iau în calcul înfiinţarea unei instanţe unice care să judece astfel de cazuri, potrivit unui draft al scrisorii de intenţie convenite de către Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Pentru a asigura o aplicare armonizată a acestor prevederi, autorităţile vor asigura judecarea cazurilor ce implică astfel de clauze abuzive de către instanţe superioare sau de către o instanţă specializată unică şi vor lua toate măsurile ce se impun pentru a asigura o aplicare armonizată a acestor prevederi, cum ar fi instruirea judecătorilor”, se arată în document.
Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, trebuia aplicată din iulie, dar a fost din nou amânată de către autorităţi, de data aceasta până în luna octombrie. Băncile ar pierde peste un miliard de euro. Anterior, în presă au apărut informaţii că nici de la 1 octombrie nu va fi aplicată prevederea în cauză a Codului de Procedură Civilă.
Anterior, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR nu apără băncile, ci pe cei 6-7 milioane de deponenţi care au depozite în băncile din România din cauză că aplicarea prevederilor privind clauzele are un "impact major".
Pe de altă parte, criticii BNR susţin că cei care au contractat credite nu trebuie să garanteze stabilitatea sistemului bancar prin banii care li se percep abuziv, după cum la fel de nevinovaţi sunt şi deponenţii şi, în cazul în care se constată probleme, BNR să forţeze grupurile-mamă ale băncilor din România sau acţionarii să aducă din nou capital, aşa cum a mai făcut-o.
De asemenea, „pentru a creşte transparenţa şi pentru că situaţiile de insolvenţă a companiilor alimentează tot mai mult dete