Patriarhia Romana a transmis o reactie la documentarul "Desi este cea mai saraca tara din UE, in Romania la fiecare trei zile se mai construieste o biserica" afirmand ca postul BBC manipuleaza si ca cele peste 2.000 de biserici construite dupa 1990 au aparut dintr-o necesitate, intrucat cele deja existente s-au dovedit "neincapatoare".
Biserica explica si sprijinul de la bugetul de stat, afirmand ca, potrivit Ministerului Finantelor Publice, acesta reprezinta 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul Romaniei si este consecinta confiscarii proprietatilor bisericesti prin Legea secularizarii proprietatilor bisericesti (1863) si de catre regimul comunist din Romania, incepand cu anul 1948.
Patriarhia aminteste, intr-un comunicat publicat de Ziarul LUmina, si faptul ca in toate bisericile si manastirile din tara se desfasoara Colectia Nationala pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, la care participa numerosi donatori, in special preoti si credinciosi.
"Toate informatiile inexacte, prezentate in documentarul BBC, sunt preluate din aceeasi sursa tendentioasa (ASUR - Asociatia Secular-Umanista din Romania), asa cum a procedat in luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar a carui falsa argumentatie a fost demontata atunci de Patriarhia Romana. De exemplu, in urma cu doi ani, in reportajul Deutsche Welle se folosea aceeasi retorica patetica si alarmista in ceea ce priveste construirea Catedralei Mantuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizarii infrastructurii acesteia, faza rosu-gri, la peste 600 milioane de euro. In realitate, costurile estimate de specialisti sunt de 100 milioane de euro, iar, dupa realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizata in aprilie 2013), acestea au scazut cu 20%," mai spune BOR.
Cum justifica BOR faptul ca nu