Pe fondul accentuarii crizei finantarii în sectorul bancar din România si a cresterii semnificative a creditelor neperformante, piata imobiliara si-a continuat trendul descendent, însa mai atenuat decât în perioada 2009 - 2010.
Asadar, daca în ultimii 5 ani preturile apartamentelor vechi au înregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 41% - cu
diminuari ale valorilor si de 25% pe an în perioada de început a crizei - în ultimul an scaderea a fost de doar 2%.
Pentru al saselea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucator independent de pe piata de evaluari din România, prima companie din tara acreditata RICS la nivel corporativ, lanseaza studiul /"Analiza pietei imobiliare" /alaturi de "/Indicele Imobiliar Darian/".
Studiul cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania, analizând evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare preturile de tranzactionare.
Astfel, la nivel national prezentam câteva repere de referinta, în ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare. Pe primul loc în clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmata îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situându-se Timisoara cu 865 eur/mp.
Comparativ cu perioada de început a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut în Bucuresti cu aproximativ 60%, scaderea moderându-se în ultimele 12 luni, aceasta fiind de aproximativ 1%.
Preturile apartamentelor noi la nivelul întregii tari au înregistrat o scadere usor mai redusa decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.
Capitala a detinut suprematia si în ceea ce priveste preturile apartamentelor