Ministrul bugetului Liviu Voinea spune că bugetul pe 2014 este construit pe o creştere economică de 2,2%. „Acum facem calculele pentru o scădere a CAS.(...) Vrem venituri mai mari din redevenţe şi taxe pe proprietate“, a spus el ieri într-un interviu pentru ZF.
Guvernul a cerut FMI să trimită în septembrie o misiune la Bucureşti pentru a acorda autorităţilor române asistenţă tehnică pentru reforma taxării proprietăţilor şi modificarea redevenţelor, care aduc prea puţine venituri la buget, a declarat ieri Liviu Voinea, ministrul bugetului, într-un interviu acordat ZF.
Voinea spune că sunt analizate mai multe măsuri fiscale, inclusiv reducerea CAS, eventualele diminuări de taxe urmând să se concretizeze doar dacă pot fi compensate cu alte impozite şi dacă cresc veniturile bugetare.
„Redevenţele aduc la buget circa 0,25% din PIB (340 mil. euro - n.red.), ceea ce este foarte puţin faţă de alte ţări. Veniturile colectate din impozitele pe proprietate reprezintă doar 0,7% din PIB (1 mld. euro - n.red.). Prevederile legate de reforma taxării proprietăţii sunt «moştenite». S-au regăsit şi în celelalte scrisori de intenţie. Ideea este ca impozitarea să se facă după modul de folosinţă, nu după proprietar.“
Astfel, impozitele pe proprietate şi redevenţele aduc la buget doar echivalentul a 1% din PIB (1,3 mld. euro), iar o dublare a acestora ar permite reducerea contribuţiilor sociale cu 4-5%.
O scădere a unui punct de CAS (contribuţia de asigurări sociale) aduce un minus la bugetul de pensii de circa 250 milioane de euro, deci 5 puncte înseamnă un minus de 1,25 miliarde de euro. Veniturile la bugetul public de pensii au fost de 8 miliarde de euro în 2012, aferente unui CAS de aproape 32% din care circa 21% plăteşte angajatorul, iar 10,5% angajatul.
Proiectul de buget pentru 2014 a fost discutat deja de Ministerul Finanţelor cu