Tusea are rolul ei în vindecare şi, de obicei, nu trebuie împiedicată să-şi facă de cap pentru că altfel poate conduce la probleme mai serioase. Dar dacă te ţine mai mult de două săptămâni, trebuie să mergi la medic. Există, totuşi, şi câteva remedii pentru acasă.
Câteodată, tusea poate împiedica recuperarea când dă naştere unor iritaţii severe şi nu ne lasă să ne odihnim. Putem uşura acest disconfort şi, în acelaşi timp, să lăsăm tusea să-şi facă treaba, notează „Keeper of the Home“, publicaţie cu sfaturi pentru acasă.
Ierburile aromatice şi mierea protejează gâtul de uscăciune şi iritaţie, însă nu opresc complet tusea, cum o fac tratamentele standard. Aburul, compresele şi masajul pieptului uşurează senzaţia de respiraţie dificilă, „greutatea“ din piept şi ne fac să ne simţim mai bine, mult mai repede.
Eucaliptul şi alte uleiuri esenţiale pot fi foarte eficiente în îmbunătăţirea respiraţiei în cazul infecţiilor respiratorii însoţite de tuse. Uleiurile ajută la mărirea fluxului de oxigen şi mai au şi proprietăţi antibacteriene sau antivirale.
Se poate folosi cu încredere uleiul de măsline peste care se adaugă uleiuri esenţiale, însă este de preferat o alifie în locul uleiului.
Să faci acasă o asemenea alifie este foarte simplu. Ai nevoie doar de o oală pentru a topi ingredientele şi de un recipient pentru a păstra produsul finit. Mărimea recipientului depinde de tine şi de câtă alifie vrei să faci.
Cantitatea ingredientelor necesare este la latitudinea ta şi a tubului în care vor fi păstrate.
Este nevoie de două părţi ulei de cocos, o parte ceară de albine, cam 10 picături de ulei de eucalipt la 30 de grame de amestec şi ulei de camfor alb (cam 5 picături la 30 de grame). Pur şi simplu, topeşte uleiul de cocos şi ceara de albine într-o oală şi apoi adaugă uleiurile esenţiale de euc