Un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, propune în noua Lege a audiovizualului stabilirea unui plafon minim de amendă de 100.000 de lei aplicată de CNA pentru emisiunile televizate care încalcă legislaţia privind demnitatea umană şi protecţia copilului.
Valentin Jucan a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei dezbateri despre Legea audiovizualului iniţiată de senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, membru al Comisiei de cultură din Senat, că, după modificarea cuantumului amenzilor, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici, iar în instanţă judecătorii să nu mai poată reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată.
"În momentul de faţă, cuantumul amenzilor aplicate de CNA este de la zero - adică somaţii, scrisoare de avertizare - la 200.000 de lei. Pe lângă faptul că este insuficient chiar şi la nivelul UE, pentru subiecte de genul protecţia demnităţii umane şi protecţia superioară a minorului, mai ales în acest ultim caz, ar trebui ca noua Lege a audiovizualului să modifice plafonul minim de amenzi, de la zero să fie 100.000 de lei. În acest fel, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici pentru astfel de încălcări, iar, în instanţă, judecătorii să nu mai poate reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată", a spus Jucan.
Potrivit acestuia, televiziunile vor şti, în momentul în care pregătesc o emisiune, că există o Lege a audiovizualului care trebuie respectată.
"La ora actuală, se fac calcule, din punct de vedere al actualei legi, cât costă o anumită emisiune dacă se vor aplica amenzi în cazul în care subiectele aduc atingere demnităţii umane şi protecţiei minorului. Până acum, amenzile date au fost mici", a subliniat Valentin Jucan.
La rândul său, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că îşi doreşte ca noua Lege a audiovizualulu