Explozia meteoritului de la Celiabinsk, din februarie anul curent, a determinat aparitia unui urias inel de praf in straturile superioare ale atmosferei, care inconjoara intreaga emisfera nordica a planetei si care a ramas in stratosfera cel putin trei luni de la eveniment, au stabilit cercetatorii rusi si americani, care analizeaza datele aparatului Suomi NPP.
„Suomi a descoperit o noua „centura” alcatuita din praf meteoric si formata la nivelul mijlociu al stratosferei”, se arata in articolul semnat de astrofizicianul Nikolai Gorkavo, de la compania Science Systems and Application si de colegii lui de la NASA si Universitatea americana Morgana, studiu publicat in revista Geophysical Research Letters.
Potrivit estimarilor specialistilor, meteoritul care a cazut in februarie anul curent in regiunea Celiabinsk, din Rusia, a zburat cu o viteza de 18,6 kilometri pe secunda. Explozia s-a produs la o altitudine de 23,3 kilometri, puterea lui fiind de 30 de ori mai mare decat bomba nucleara aruncata deasupra orasului japonez Hiroshima.
La 3,5 ore de la explozia bolidului, aparatul OMPS/LP de la bordul Suomi a inregistrat aparitia unui nor de praf si gaze, care s-a aflat la o inaltime de 40 de kilometri deasupra regiunii Novosibirsk si la aproximativ 1.100 de kilometri vest de Celiabinsk. Pana la 18 februarie, norul se intintea deja pana la continentul american, iar la 19 februarie, adica la patru zile de la explozie, el s-a inchis intr-un inel.
La randul lor, cercetatorii spanioli au stabilit faptul ca meteoritul de la Celiabinsk nu este decat o bucata a asteroidului 2011 E040, descoperit anterior, iar praful din norul format deasupra Terrei constituie mici fragmente ale aceluiasi asteroid. Altele, mai mari, ci diametru cuprins intre 5 si 200 de metri, plutind in spatiu. Calculand probabilitatea ciocnirii „rudelor” meteoritului de la Celiabins