Francizatii McDonald’s, care opereaza 90% din restaurantele lantului de fast-food, reclama taxele exorbitante pe care compania americana le socilita pentru chirie, renovare si training, informeaza Bloomberg.
Gigantul american care in ultima perioada “s-a chinuit” sa vanda hamburgeri in Statele Unite se afla in fata unei revolte de amploare a proprietarilor de restaurante. Acestia sustin ca taxele pe care trebuie sa le plateasca pentru chirie, renovare sau training si software au crescut pe masura ce compania incearca sa isi imbunatateasca situatia financiara.
Costurile mari de operare a unui restaurant ii determina astfel pe francizati, care opereaza 90% din cele 14.000 de locatii pe care McDonald’s le detine doar in SUA, sa nu mai fie capabili sa deschida noi restaurante sau sa le renoveze pe cele existente.
In aceste conditii, ritmul de dezvoltare a companiei a incetinit. Daca in 1995, McDonald’s a deschis 1.130 de restaurante in sistem de francize, trei ani mai tarziu numarul acestora nu a mai depasit 92.
“A avea un restaurant McDonald’s nu mai este la fel de profitabil ca in trecut”, a spus un proprietar american, care detine in sistem de franciza doua restaurante McDonald’s.
Situatia actuala nu este prima cu care se confrunta gigantul american. La mijlocul anilor ’90 proprietarii de restaurante McDonald’s s-au revoltat pe fondul unei politici de expansiune agresive care a dus la o canibalizare a locatiilor deja existente.
Veniturile obtinute de McDonald’s din francize au crescut in ultimii cinci ani cu 8%.
O parte din proprietarii de restaurante McDonald’s au ajuns sa plateasca pana la 12% din vanzari pentru a acoperi cheltuielile cu chiria. Francizatii care si-au reinnoit recent contractele platesc in medie 300.000 dolari pe an companiei americane.
Ca urmare cateva din restaurante nu beneficiaza de lucrari