Un studiu realizat în Universitatea din Colorado a scos la iveală efectele absolut benefice ale dormitului în cort. Se pare că această practică reglează ciclul veghe-somn şi ne scapă de insomnii.
Explicaţia corectării problemelor legate de somn este chiar expunerea la alternanţa naturală de lumină şi întuneric, lumina naturală a zorilor şi a amurgului contribuind la sincronicitatea ceasului intern al organismului. Astfel adormim mai repede şi ne trezim mai devreme şi mai odihniţi.
Studiul a arătat rezultate benefice mai ales asupra pesoanelor care adormeau foarte târziu, iar la trezire se simţeu deja obosite. După o „cură" de o sptămână de dormit în cort, „pacienţii" au declarat o reglare până la normalitate a somnului şi au declarat că se simt mai odihniţi.
„Intensificând expunerea la lumina naturală şi reducând în timpul nopţii expunerea la lumină electrică, ne putem reseta ceasul intern şi orarul de somn şi, cu mare probabilitate, ne va fi mai uşor să ne trezim şi să fim vioi dimineaţa", a explicat conducătorul studiului, Kenneth Wright, de la Universitatea din Colorado.
Iluminatul electric - care s-a răspândit pe scară largă în anii 1930 - şi lumina provenită de la dispozitive precum televizoarele şi iPad-urile ne afectează ceasul biologic, care „spune" corpului când să se pregătească de somn şi când să se pregătească pentru starea de veghe.
Din cauza surselor de lumină artificială, organismul uman este expus la lumină până la ore mult mai târzii decât s-ar întâmpla în mod normal în natură.
Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Current Biology, a analizat orarul de somn şi a cercetat ceasul intern al organismului la 8 adulţi care erau expuşi luminii artificiale acasă şi la locul de muncă.
Apoi, cercetătorii au studiat funcţiile organismului la aceleaşi persoane, după ce acestea au petrecut o săptămână î