Teoria economica afirma ca, atunci cand cineva pierde, exista intotdeaua cineva care castiga. In Romania doborata de recesiune, exista afaceri care merg, paradoxal, din ce in ce mai bine. Potrivit specialistilor, printre business-urile cu potential din aceasta perioada sunt cele din sectorul consultantei financiare de criza, retailului cu discount, fast-food-ului si imprumuturilor non-bancare (amanet).
Una dintre cele mai de succes afaceri, in perioada de criza, se bazeaza tocmai pe efectele dure ale acesteia, spun specialistii. In conditiile in care numarul falimentelor s-a triplat, iar incidentele de plata, potrivit Coface, au crescut cu 500%, firmele de recuperare de creante au devenit adevarate "vedete ale crizei" fiind cautate tot mai des de companii si banci, in tentativa de a scapa de afacerile "toxice".
De la credite neachitate la timp, la facturi emise si neplatite, piata recuperarii de creante a crescut spectaculos, iar comisioanele percepute de aceste firme au explodat pana spre 30%.
Potrivit expertilor, pe fondul crizei, este de asteptat ca numarul firmelor care vor apela la servicii de recuperare de creante sa creasca, in conditiile in care indisciplina financiara a atins cote alarmante.
"Comportamentul de plata al companiilor s-a deteriorat semnificativ. Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste "aparate" ducând la intrarea in colaps", a declarat consultantul economic Cristian Dinulescu.
Afacerea este considerata ca avand un mare potential, motiv pentru care mai multe fonduri de investitii s-au implicat in piata, cumparand, prin intermediul acestor companii, datoriile restante ale multor firme la preturi foarte mici, care, pe viitor, le pot transforma in active extrem de valoroase.
@N_P