Henri Cartier-Bresson, supranumit părintele fotojurnalismului, a realizat în România anului 1975 o fotografie cu doi tineri frumoşi care dorm în tren, într-o impostanză tandră, imagine ce a ajuns celebră în toată lumea, dar protagoniştii probabil n-au aflat asta niciodată. În spatele cortinei de fier nu ajungeau ecourile unei astfel de reuşite. Acum, la apoape 40 de ani distanţă, EVZ încearcă să afle identitatea celor doi protagonişti.
Povestea fotografiei – În tren, România 1975 - începe cu permisiunea primită de Bresson de a fotografia în ţările comuniste. A fost primul fotograf dintr-o țară capitalistă care a putut face asta. În 1952 a și publicat “The Decisive Moment”, un portofoliu de 126 fotografii din Est si din Vest, cu o copertă desenată de Henry Matisse, în care este iclusă şi fotografia celor doi tineri. Fotografia a călătorit prin lume cu expoziția “East of Magnum” alături de altele făcute în spatele Cortinei de Fier, a fost inclusă în albume în ediţie de lux, de referință şi se află în topul celor mai frumoase fotografii cu îndrăgostiți.
"Așa cum celebra fotografie făcută de Alfred Eisenstaedt cu marinarul (Carl Muscarello) sărutând cu foc o soră medicală (Edith Shain) în Times Square din New York în ziua victoriei asupra Japoniei din 1945, și-a găsit protagoniștii abia în 1980, poate reușim și noi să aflăm, după 38 de ani, cine erau tinerii din trenul lui Bresson", scrie Mihaela Cârlan, pe blogul său.
Andrei Pandele, arhitect și fotograf, cunoscător al limbii franceze, l-a însoțit în 1975 pe Cartier-Bresson în timpu vizitei pe care o făcea în România. Amintirile și câteva dintre fotografiile de atunci sunt postate aici.
Henri Cartier-Bresson a murit pe 3 august 2004, dar fotografiile sale rămân nemuritoare. Dovadă stă şi această superbă fotografie în care chipul iubirii poate fi chiar al celor doi tin