În timp ce în sectorul bugetar efectul revenirii salariilor la nivelul din 2010 începe să se disipeze, creşterea salarială fiind tot mai mică, raportat la nivelul de anul trecut, în sectorul privat lucrurile stau mult mai prost. Sursa: CODRIN PRISECARU
Potrivit calculelor realizate de ING Bank România, în luna iulie evoluţia veniturilor din mediul privat a fost cea mai proastă din ultimii zece ani.
Ceşterea salarială a continuat să scadă în iunie la 3,5% în termeni anuali, sub nivelul de 5,35% din mai şi după o creştere medie de 5,6% în primele cinci luni din 2013 şi de aproape 5% în 2011, scriu analiştii ING Bank într-un raport făcut public astăzi.
O parte din această scădere a creşterii salariale a fost generată de diminuarea efectului revenirii salariilor bugetarilor, la nivelul din 2010.
Potivit calculelor ING, care evidenţiază evoluţia separată a salariilor din mediul public şi a celor din mediul privat, creşterea veniturilor din sectorul public a fost de 10% în iunie, nivel mult mai redus decât creşterea medie de 17% din decembrie până acum.
Cea mai mare scădere reală a salariilor în mediul privat
Totuşi, datele cele mai îngrijorătoare vin din partea sectorului privat, unde s-a consemnat în iunie o creştere anaulă de doar 1,9%, cea mai scăzută din ultimii 10 ani, cu un punct sub nivelul din primele cinci luni, mai scriu analiştii ING.
În termeni reali, deci actualizată cu inflaţia, evoluţia din iunie este cea proastă slabă din ultimii 10 ani, egalizând recordul negativ de -3,5% de până acum, se mai menţionează în raport.
În opinia acestora, deşi majorarea de salarii ar trebui să depăşească nivelul inflaţiei lunile viitoare, surpriza negativă din iunie amână perioada de revenire a consumului privat.
Dublată de o încetinire a ratei angajărilor (care au cunosc