Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe ar putea introduce și o nouă taxă pentru proprietarii de câini
Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au definitivat strategia referitoare la gestionarea câinilor vagabonzi din oraș. După ce au anunțat inițial că vor eutanasia toți câinii fără stăpân pentru a preveni pericolele pe care le reprezentau, autoritățile au revenit asupra deciziei, ca urmare a presiunilor impuse de protestele mai multor organizații din țară și de peste hotare, care militează pentru drepturile animalelor. În consecință, factorii de decizie locali au gândit un alt plan de acțiune, prin care doresc să demonstreze că au sensibilitate pentru animale și sunt totodată realiști atunci când vine vorba despre a proteja populația.
Eutanasiați sau sterilizați, în funcție de starea de sănătate
Dirctorul DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, a declarat că soluția găsită pentru gestionarea problemei câinilor comunitari a fost aprobată inclusiv de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și presupune mai multe etape.
„Soluția finală înseamnă implicarea Primăriei, a DSVSA și a Adăpostului de Câini de la Câmpu Frumos. Astfel, vom reacționa la solicitările populației, care atunci când va considera că un câine comunitar este periculos va trebui să anunțe la Adăpost. Personalul medical de la DSVSA va merge la fața locului, va tranchiliza câinele și îl va duce la Adăpost. De acolo, începe etapa de selecție: câinii foarte agresivi și periculoși, cei bătrâni, turbați sau afectați de alte boli incurabile vor fi eutanasiați. Restul câinilor, cei tineri, jucăuși, frumoși și atractivi vor fi împărțiți la rândul lor în două categorii: cei care vor rămâne în Adăpost pentru a fi dați spre adopție – adică cei foarte atractivi din toate punctele de