Tribunalul Militar Teritorial București judecă plângerea împotriva netrimiterii în judecată a torționarului inginerului Gheorghe Ursu. Plângerea a fost depusă de fiul disidentului, Andrei Ursu și îl vizează pe fostul maior de securitate Marin Pârvulescu.
În urmă cu o săptămână, la ultimul termen de judecată, procurorul militar de ședință a cerut trimiterea plângerii la un tribunal civil pe motiv că la asasinarea disidentului Gheorghe Ursu a participat și un civil, Marian Clită. Cerereaa fost respinsă de judecător, instanța stabilind următorul termen pentru astăzi.
NUP-uri succesive
De-a lungul timpului, procurorii au venit cu mai multe explicații susținând că Pîrvulescu nu poate fi judecat deoarece faptele sale s-au prescris. O altă teorie invocată a fost aceea că alţi ofiţeri, miliţienii Tudor Stănică şi Mihail Creangă, ar fi fost condamnaţi definitiv pentru aceeaşi crimă, deci aceasta nu-i poate fi imputată şi lui Pârvulescu. Pe 3 iunie 2013, Andrei Ursu a atacat rezoluţia procurorului Ruxandra Ionescu, acţiunea fiind însă trimisă între mai multe instanţe. Astfel, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.
Poate clasa definitiv procesul
Prin decizia prin care o va lua astăzi, judecătorul militar care are repartizată această plângere poate să respingă acţiunea şi să închidă definitiv procesul sau să decidă judecăarea securistului Pârvulescu. Fiul lui Gheorghe Ursu adresează de zeci de ani cereri procurorilor pentru a-l trimite în judecată pe Marin Pârvulescu, unul dintre torţionarii tatălui său. Inginerul Gheorghe Ursu a decedat în noiembrie 1985, în arestul Miliţiei, în urma unei bătăi primite de la doi deţinuţi de drept comun. Autorul moral al crimei este însă Marin Pârvulescu, anchetatorul lui Ursu. Până acum, în cazul morţii disidentului Ursu au fost judecaţi col.(r) Tudor S