O firmă din Bucureşti a realizat un studiu detaliat a celor 41 de oraşe reşedinţă de judeţ din Romania, plecând de la preţurile de tranzacţionare, acesta fiind indicatorul cel mai de încredere al pieţei imobiliare.
Pentru 27 dintre acestea (cele mai mari - alese în funcţie de numărul şi valoarea tranzacţiilor imobiliare) există istoric începând cu primul semestru din 2008, în timp ce pentru 14 dintre acestea, analiza pieţei imobiliare se realizează începând cu semestrul curent.
Pentru o mai buna vizualizare a pieţei, s-a realizat o împărţire pe zone geografice a celor 41 de oraşe care fac obiectul acestei analize de piaţă. De asemenea, s-a efectuat o analiză separată asupra celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare, aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 125.000) şi de perspectivele de dezvoltare a pieţei imobiliare.
Orasele considerate poli de dezvoltare sunt: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Oradea, Pitesti, Arad, Sibiu, Bacau si Targu Mures.
Dailybusiness.ro sccrie că oraşele care nu se încadrează în categoria polilor de dezvoltare au fost considerate ca făcând parte din categoria oraşelor mici. Acestea sunt: Baia Mare, Buzău, Satu Mare, Râmnicu Valcea, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Târgovişte, Bistriţa, Resişa, Alba Iulia, Deva şi Miercurea Ciuc.
Pe primul loc în clasamentul preţurilor la apartamentele vechi se situează şi de aceasta dată Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situându-se Timişoara cu 865 eur/mp.