Semnalele macroeconomice pozitive se aprind rând pe rând pentru Germania, indicând că principalul motor de creştere al Europei este pe cale să capete putere şi să urnească din loc economia zonei euro, măcinată de patru ani de criză şi de cea mai lungă recesiune de după Al Doilea Război Mondial. Motoarele auxiliare, Franţa şi Italia, se încălzesc şi ele.
Într-unul dintre cele mai încurajatoare semnale pentru Germania şi Europa, exporturile germane au revenit pe creştere în iunie, după ce în luna mai au scăzut cu 2%. Ţările europene absorb aproape 70% din exporturile germane, iar SUA 12%, scrie Bloomberg. În iunie, ajustate în funcţie de zilele lucrătoare şi schimbările sezoniere, livrările au avansat cu 0,6% faţă de mai.
De asemenea, tot în iunie producţia industrială a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii doi ani, de 2,4%, cu mult mai mult decât se aşteptau analiştii intervievaţi de Thomson Reuters, aceştia anticipând un avans de doar 0,3%. Totodată, pozitiv au evoluat şi comenzile noi pentru industrie, care au consemnat cea mai puternică creştere de după octombrie. La mixul pozitiv se adaugă datele referitoare la sectorul construcţiilor, unde activitatea a continuat să se extindă.
În acest context, Fitch, una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, a reafirmat ratingul de top al Germaniei.
„Datele privind producţia industrială indică o creştere economică sănătoasă în cel de al doilea trimestru, iar sectorul ar putea să capete forţă în viitorul apropiat“, consideră Ben May, analist la Capital Economics.
Acelaşi ton optimist este împărtăşit de Carsten Brzescki, economist la ING, care apreciază că economia germană „a bătut calea pentru o revenire impresionantă“ în al doilea trimestru, suficient de puternică pentru a scoate din recesiune zona euro.
Perspectiva încurajatoare este întregită de întărirea