Exploatarea off-shore la mare adâncime ne oferă posibilitatea de a avea acces la gaze naturale mai ieftine decât cele importate, spune directorul general al OMV Petrom
Însă până la prima producţie mai trebuie să aşteptăm câţiva ani, perioadă în care investitorii au nevoie, pe lângă rezultate bune referitoare la zăcăminte, de un regim fiscal avantajos, predictibilitate şi de un sistem de redevenţe rezonabil.
Capital: Gazoductul Nabucco, unul din pilonii actualei strategii energetice a eşuat. Consideraţi că avem nevoie de o nouă strategie?
Mariana Gheorghe: Cred cu tărie că România are nevoie de o strategie energetică pe termen lung. Aceasta trebuie să capitalizeze oportunitățile pe care le are România, dar să dea și soluțiile la provocările pe care le avem pentru a le capitaliza. România are în sectorul energetic trei valențe principale, și anume: factor de creștere economică, a doua poate aduce securitatea și independența energetică și a treia este vocația pe care o are sectorul energetic de a poziționa România ca un lider regional în acest sector. România are un mix energetic deosebit de diversificat. În portofoliul nostru de resurse energetice avem cărbune, hidro, hidrocarburi, nuclear și regenerabile.
Capital: În ce măsură este realist ca noi să fim un lider regional și pe ce ne bazăm?
MG: Mixul energetic este un element puternic de valoare. A doua este poziția de tranzit, care ne permite această poziționare între Est și Vest și avem și o piață mare. Marea Neagră este de fapt o deschidere pe care am creat efectul domino. Până acum era o mare în care nu erau descoperiri de hidrocarburi importante. Anul trecut în acest joint venture cu cel mai mare explorator la mare adâncime din lume, ExxonMobile - are peste 200 de sonde, am făcut prima descoperire care a fost seminificativă și ca