„Reactoarele verzi“, bilanţ la şase luni
Piaţa de energie începe să privească serios spre sectorul eolian de pe litoral. Până nu demult la stadiu de proiect, industria eolienelor a căpătat amploare şi, în prezent, concurează cu furnizorii consacraţi din Sistemul Energetic Naţional. Statistica specialiştilor în energie pe primele şase luni ale acestui an arată că producţia din centralele electrice eoliene a fost de 2,413 miliarde KWh, în primul semestru al lui 2013, în creştere cu 1,226 miliarde KWh, comparativ cu perioada de referinţă din anul trecut. Dublarea de producţie face ca eolienele să se apropie cu paşi repezi de volumul de producţie al celor două reactoare nucleare.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, Centrala Nucleară de la Cernavodă a produs, în primul semestru l al acestui an, 5,663 miliarde KWh, în urcare cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Situaţia s-ar putea răsturna în favoarea eolienelor mai devreme decât se aşteaptă experţii, întrucât 2013 ar putea deveni anul investitorilor chinezi în domeniul eolian. Cel mai mare producător de turbine eoliene din China şi al doilea la nivel mondial, Sinovel Wind Group, şi-a anunţat intenţia să investească în România, în construcţia de parcuri eoliene. România a fost selectată din mai multe state din sud-estul Europei şi, cel puţin din punct de vedere al potenţialului eolian, litoralul ocupă primul loc. Deja companii de renume, precum CEZ şi Iberdola, au derulat investiţii masive la Constanţa, iar o ofensivă a chinezilor pe aceeaşi linie ar duce la o creştere accelerată a capacităţilor eoliene de producţie.
Revenind la producţia de energie electrică, datele I.N.S. arată că resursele de energie electrică au fost, în perioada analizată de 29,054 miliarde KWh, în scădere cu 6,9%, în principal ca urmare a diminuării producţiei cu 1,757 miliarde KWh (5,8%). Producţia din termocentra