News Singurul studiu ştiinţific ce spune că 4-MEI poate provoca cancer este un studiu efectuat pe o categorie anume de şoareci de laborator. Chiar şi în acel studiu, însă, un nivel de expunere echivalent cu ingerarea a 2.900 de sticle de băuturi de tip cola pe zi nu a dus la cancer, susţine Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR).
„Sucurile carbogazoase denaturează gustul copilului pentru alimentele naturale, astfel încât nu va mai consuma cu plăcere fructe şi legume. În plus, Coca-Cola, din cauza conţinutului de cola, fructoză şi cofeină, poate duce şi la hipopotasemie dacă o consumăm în cantităţi mari. De asemenea, conţine şi acid ortofosforic, care demobilizează calciul din oase, crescând riscul de rahitism la copii şi cel de osteoporoză la adulţi. Pentru că această băutură este cancerigenă, din cauza colorantului 4 methylimidazol, de pe 21 decembrie 2012, preşedintele Boliviei a interzis-o în ţara sa, iar în California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer». În acest moment există o petiţie a Center for Science in the Public Interest ce propune interzicerea folosirii coloranţilor pe bază de sulfiţi amoniacali. Însă firma Coca-Cola a precizat că, exceptând California, nu va modifica procesul de producţie a băuturii în Europa şi niciunde în lume”, susţine nutritionista-Marie-Vranceanu- penntru www.ziarulring.ro.
Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare (ANBR), susţine că statisticile şi studiile în domeniu nu au relevat riscuri pentru consumul populaţiei.
4-MEI
4-MEI este un produs secundar care apare în alimente în timpul procesului de producție. 4-MEI se găsește în cantități extrem de reduse în colorantul caramel folosit în multe produse alimentare și băuturi, inclusiv produse de patiserie, cafea, pâine, melasă, sos de soia, sosuri, și chiar în unele beri.
Singurul studiu ştiinţific ce spune că 4-