Prelungirea crizei dincolo de momentul iesirii tarii noastre din recesiune, la sfarsitul lui 2010, a prins multe dintre companiile romanesti pe picior (financiar) gresit. Probleme financiare si mai mari are populatia, care nu reuseste inca sa fie un motor mai puternic al consumului. Asa ca toti ochii sunt indreptati spre credit. Intrebarea cardinala: cand ii vor fi returate motoarele? Grea intrebare. Economisirea interna sporeste, fara sa faca insa explozie.
Asa ca, in conditiile in care fluxul de bani din exterior e inca restrans, iar bancile-mama sunt in continuare zgarcite cu fiicele lor trimise sa faca profit in Romania, la o creditare optima nu ne putem astepta. Dar pentru o creditare adecvata conditiilor actuale este inca mult loc.
Consiliul de administratie al BNR, in sedinta de luni, a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,5 la suta pe an, de la 5,0 la suta, tocmai pentru a da un nou impuls creditarii in lei. S-a bazat pe faptul ca – asa cum se mentiona si in comunicatul prezentat presei – „cele mai recente date macroeconomice evidentiaza evolutia inflatiei in linie cu prognozele anterioare ale bancii centrale, cu perspectiva incadrarii acesteia in intervalul asociat tintei“. Raspunzand la intrebarile presei, guvernatorul BNR a insistat asupra faptului ca „bancile au de unde sa reduca creditarea in lei”. Si a adaugat: „Este in interesul lor sa o faca cat mai repede”.
De indata ce conferinta de presa de la BNR s-a sfarsit, dezbaterea publica s-a aprins. S-au prins in hora bancheri, jurnalisti, analisti. Privirile fiind concentrate pe dobanda de interventie a Bancii Nationale, a carei scadere ar trebui sa fie un semnal pentru celelalte dobanzi. Desigur, pentru cele active – la credite. Caci depozitele din banci ale populatiei, o buna sursa de castig pentru milioane de romani, unde tendinta de reducere a remune