Rezultatele expertizei realizate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR)asupra probelor ridicate în urma percheziţiei domiciliare din data de 1 martie efectuată în cazul tablourilor din Muzeul Kunsthal, Rotterdam vor fi prezentate azi, în cadrul unei conferinţe de presă.
În luna octombrie a anului trecut, din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam au fost furate şapte tablouri cu o valoare estimată la zeci de milioane de dolari. Hoţii au sustras în timp record operele "Harlequin Head" (1971) de Pablo Picasso, "Waterloo Bridge, London" şi "Charing Cross Bridge, London" (din 1901) de Claude Monet, "Reading Girl in White and Yellow" (1919) de Henri Matisse, "Girl in Front of Open Window" (1898) de Paul Gauguin, "Self-Portrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" (2002) de Lucian Freud.
De teamă să nu fie prinşi, se pare că hoţii şi complicii lor ar fi ars cel puţin trei dintre aceste opere artă, după cum arată expertiza realizată de specialiştii MNIR privind presupusa cenuşă a pânzelor sustrase din Muzeul Kunsthal, Rotterdam. Mai precis, Olga Dogaru, mama unuia dintre autorii "jafului secolului", Radu Dogaru, a declarat în faţa anchetatorilor că ars tablourile. Femeia şi-a retras afirmaţiile când a ajuns în faţa judecătorilor. Se pare însă că cel puţin trei dintre operele de artă au sfârşit în flăcări. Potrivit unui comunicat al MNIR, analiza fizico-chimică atestă faptul că cenuşa analizată conţine pigmenţi specifici picturilor pe pânză.
Rămâi pe EVZ pentru a afla cele mai noi detalii legate de ancheta privind "jaful secolului".