Un număr de 12.739 de companii se aflau, la sfârşitul lunii iunie, în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în scădere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când au fost deschise 14.218 de insolvenţe noi, potrivit datelor prezentate joi de compania de evaluare a riscului Coface România.
După 5 ani de creştere continuă a numărului de insolvenţe nou deschise, auspiciile anului 2013 ne prezintă o creştere a insolvenţelor companiilor medii şi mari, în timp ce numărul celor nou deschise pentru anul curent continuă să scadă, a declarat Constantin Coman, country manager la Coface România.
În perioada de referinţă, 9 companii cu cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro au intrat în insolvenţă, printre care Oltchim, Mechel, Dobrogea, Laminorul, Ecoforest.
Primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, pentru al treilea an consecutiv, singurele modificări fiind la nivel de ordine în cadrul clasamentului.
Construcţiile, sectorul de hoteluri şi restaurante (HORECA) şi transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolvenţelor deschise în primul semestru al anului curent raportat la numărul firmelor active. Aceleaşi sectoare au fost incluse în top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator şi pentru anul 2012, ceea ce indică persistenţa unor probleme sistemice structurale.
Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din primul semestru al anului curent nu a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în aceeaşi perioadă a anului anterior, a spus Coman.
Cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numărului de insolvenţe înregistrate în 2013 au fost regiunile de sud-est, sud şi nord-vest acestea concentrând aproximativ 50% din totalul insolvenţelor deschise în