Mult timp am fost de părere că politicienii, marea masă, muncesc puţin şi atunci doar pentru buzunarul lor. Dacă asupra celui de-al doilea aspect nu m-am edificat, despre muncă mai că-mi schimb părerea. În anii electorali, cel puţin, numai să faci faţă invitaţiilor la fel de fel de serbări câmpeneşti şi trebuie să fie al naibii de solicitant. Pentru că românii petrec mult, găsesc bun orice motiv pentru a mai uita de ce-i frământă şi nu se simt bine dac-o fac singuri. Mai ales când vine şi parlamentaru’ în mijlocul lor cheful de mici şi bere creşte.
Cam cât de des se petrece, în mod organizat, îţi poţi face o idee urmărind calendarul târgurilor, pieţelor şi bâlciurilor anuale din judeţ. Doar o treime din localităţile judeţului nu au încă o sărbătoare a localităţii. În schimb, în mai mult de 70 se organizează o dată sau de mai multe ori pe an bâlciuri, zile ale comunei, târguri anuale etc.
15 august, care se apropie, este motiv de chef pentru cetăţenii din 10 localităţi ale judeţului, unde se organizează bâlciuri, deşi semnificaţia creştină a sărbătorii este cu totul alta (Adormirea Maicii Domnului este marcată de ortodocşi şi catolici la 15 august, când se comemorează moartea Fecioarei Maria). 21 mai, ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este o altă zi preferată pentru sărbători locale, organizate în opt localităţi. Şi la 8 septembrie, când se serbează Naşterea Maicii Domnului, de obicei zi cu vreme frumoasă în fiecare an, din nou se bea bere şi se mănâncă mici, în cel puţin şase localităţi. Şi asta şi când are primăria bani, şi când e în criză, că pentru a te afişa în mijlocul electoratului, chiar dacă doar ce ţi-ai luat mandatul, nu e niciodată prea mult. Alte şi alte zile, marcate şi în calendarul ortodox, dar nu neapărat, au fost alese în acelaşi scop. Sărbătorim teii, merii, gutuii, macii, bujorii, prunii, pâinea, grâul, via,