Agenţia ungară de Administrare a Datoriei va plăti anticipat ceea ce a mai rămas din datoria ţării către Fondul Monetar Internaţional până luni, iar rambursarea se va face în euro, dolari şi lire sterline, a declarat László András Borbély, directorul executiv adjunct al agenţiei.
Pentru a putea plăti, guvernul nu este nevoit să strângă fonduri noi în valută prin emisiuni de obligaţiuni deoarece licitaţia de obligaţiuni în dolari din februarie şi campania Premium Hungarian Euro Bond au adus venituri suficiente, a explicat oficialul, citat de Portfolio.hu.
Ungaria are datorii restante către FMI echivalente cu 2,2 miliarde de euro. Banca naţională a rambursat deja pe 6 august ce mai avea de plată, termenul iniţial de scadenţă fiind iunie 2014. Plăţile au început în septembrie anul trecut, iar până pe 5 august suma restantă, de 1,4 milioane euro, se înjumătăţise. La sfârşitul lunii iulie rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 33,7 miliarde euro.
Întrebat, la un interviu radiodifuzat, dacă ratarea cu 0,2 puncte procentuale a ţintei de deficit bugetar de 2,7% din PIB va crea probleme de finanţare, Borbély a explicat că pentru acoperirea unui deficit de 2,9% din PIB (3% din PIB este limita maximă tolerată de tratatele europene) va fi nevoie de finanţare suplimentară de 60 de miliarde forinţi (200 milioane euro), bani care vor putea fi atraşi „fără probleme“ având în vedere condiţiile actuale de pe piaţă.
El a asigurat că rezervele valutare pot reprezenta un amortizor suficient de puternic pentru cazul în care obiectivul este în pericol.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.08.2013
Agenţia ungară de Administrare a Datoriei va plăti anticipat ceea ce a mai rămas din datoria ţării către Fondul Monetar Internaţional până luni, iar rambursarea se va face în euro, dolari şi lire ster