Auzim frecvent despre fonduri de investiţii, dar mulţi dintre noi nu ştim prea bine ce înseamnă acestea. Poate părea curios, dar fondurile deschise de investiţii, disponibile pe piaţa românească, sunt dintre cele mai simple fonduri cunoscute astăzi în lume. Ele nu sunt deloc sofisticate, sunt produse financiare de bază şi pot reprezenta o alternativă la depozitele bancare, la asigurările de viaţă sau alte produse care ne sunt mai la îndemână.
Ce presupun, mai exact, aceste fonduri de investiţii? Sunt portofolii colective administrate de specialişti care urmează o politică investiţională, adică plasează economiile tale în diverse instrumente financiare, cu grad diferit de risc, astfel încât să obţină o creştere a capitalului investit. Odată ce banii tăi ajung într-un astfel de fond, te poţi considera investitor.
Creşterea sumei investite se reflectă în preţul unităţii de fond, care în limbaj specific este VUAN (valoarea unitara a activului net), iar investitorul primeşte un număr de unităţi de fond rezultat din suma investită raportată la preţul zilei respective. Astfel, investitorul va deţine un portofoliu de unităţi de fond pe care şi le poate evalua zilnic, urmărind VUAN-ul pe site-ul societăţii de administrare.
Există patru mari categorii de fonduri mai populare: monetare şi de obligaţiuni, care au profil de economisire/investiţie, cu risc scăzut şi mediu, şi fonduri diversificate şi de acţiuni, cu potenţial de creştere mai mare, dar şi cu risc ridicat, proporţional cu potenţialul de câştig. Pe principiul „nu rişti, nu câştigi“. De asemena, există o a cincea categorie, alte tipuri de fonduri, unde se regăsesc fonduri care nu se pot încadra în cele patru tipuri menţionate mai sus.
Fondurile monetare şi cele de obligaţiuni plasează resursele în depozite bancare, certificate de depozit, obligaţiuni, titluri de stat şi al