* Pârvan: "Orice bancă va funcţiona sub aceleaşi reguli de finanţare"
Industria electronică şi electrotehnică solicită înfiinţarea unei bănci cu capital românesc care să finanţeze activităţile performante de cercetare aplicată, inovare şi producţie.
În prezent, acest sector se confruntă cu dificultăţi majore în accesarea de credite, după cum ne-a spus profesorul universitar Gheorghe Ion Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Profesionale Patronatul Român din Industria de Mecanică Fină, Optică şi Mecatronică.
Domnia sa ne-a precizat: "Sunt greutăţi mari, băncile nu ne ajută cu nimic. În cadrul Institutului Naţional pe care-l conduc suntem nevoiţi să punem noi bani, care ne autofinanţăm, pentru continuarea proiectelor derulate din fonduri europene. Suntem blocaţi de instituţiile guvernamentale, care nu ne rambursează banii pentru aceste proiecte. Deşi ar trebui să primim banii pentru cererile de rambursare în maxim 45 de zile, am avut întârzieri şi de 300 de zile, pe POSDRU. Întrucât, în aceste condiţii, nu ne putem desfăşura proiectele, am încercat să obţinem finanţare de la bănci. Am mers la BCR, la Banca Transilvania, dar toate instituţiile bancare ne-au cerut contractele încheiate pentru obţinerea de bani europeni, iar noi nu le putem da, pentru că există o clauză potrivit căreia acestea nu pot fi concesionate. Am încercat să garantăm cu bunurile noastre, dar nu sunt de acord băncile. De aceea, o bancă dedicată finanţării proiectelor aplicate din cercetare ar fi o gură de aer pentru noi. Suntem într-o situaţie disperată".
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) este de părere, însă, că orice altă bancă ar funcţiona tot după regulile actuale de finanţare.
"Pentru a pune pe picioare o nouă bancă am avea nevoie de cel puţin un an. Şi cu ce bani ar fi constituită aceasta, cu bani de stat?", se î