Salvarea greilor din fotbal se face prin "fuga de Justiţie". Intrarea în vigoare a noului Cod Penal îi scapă de închisoare pe cei acuzaţi de transferuri frauduloase. Sursa: Răzvan petrescu
Patronii de cluburi de fotbal şi impresarii implicaţi în "Dosarul Transferurilor" au şanse mari să scape de problemele penale. Tot ce trebuie să facă este să tragă de timp până anul viitor, când va intra în vigoare noul Cod Penal.
Cea mai gravă infracţiune pentru care sunt acuzaţi de către procurorii DNA este cea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, care pe noua lege va avea pedeapsa maximă de cinci ani.
Vine prescrierea penală
Prescrierea acestor infracţiuni vine după şapte ani şi şase luni de la data de la care sunt comise: în perioada 1998-2005. În momentul în care va intra în vigoare noul Cod, instanţa va constata prescrierea infracţiunilor şi încetarea procesului penal. Deja o parte din acuzaţiile de evaziune fiscală au început să se prescrie, iar "greii din fotbal" au scăpat de răspunderea penală pe aceste infracţiuni.
Motivarea salvatoare
Un ajutor nesperat au primit acuzaţii din partea Curţii Supreme. Judecătorii au motivat, ieri, de ce au fost anulate condamnările dure date de Curtea de Apel Bucureşti: Ioan Becali (8 ani), Victor Becali (7 ani), Cristi Borcea (7 ani), George Copos (5 ani), Mihai Stoica (4 ani), Gigi Neţoiu (3 ani cu suspendare), Gică Popescu (3 ani cu suspendare), Jean Pădureanu (3 ani cu suspendare).
Principalul viciu care a dus la rejudecarea dosarului este că instanţa de apel nu a audiat 22 dintre martori. Înalta Curte a decis ca doi martori - directorul firmei olandeze Phoenix BV, Johan Versluis, şi fostul preşedinte al clubului spaniol Deportivo Alavez, Gonzalo Anton San Juan -, să fie audiaţi prin sistem de videoconferinţă de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.
Această procedură este