Olanda a decis să evacueze tot personalul diplomatic din Yemen, unde o serie de ambasade occidentale sunt "ţinte potenţiale ale unui atac terorist viitor".
Măsura a fost luată în contextul în care Yemenul a afirmat că a dejucat un plan Al-Qaida privind preluarea controlului asupra unor oraşe și e în vigoare o alertă de securitate americană care a antrenat închiderea a numeroase misiuni diplomatice aparţinând Statelor Unite în Orientul Mijlociu, Asia şi Africa. Între timp un raport ONU arată că Al-Qaida rămâne o ameninţare semnificativă.
"Fragmentată şi slăbită", Al-Qaida rămâne o ameninţare semnificativă, iar grupurile care îi sunt afiliate "continuă să inoveze în ceea ce priveşte ţintele, tacticile şi tehnologia", se arată într-un raport al ONU.
Analiza transmisă Consiliului de Securitate de către un grup de experţi ONU, arată că liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri "a dat dovadă de puţine capacităţi de a unifica şi conduce grupuri afiliate de Al-Qaida".
"Situaţia nucleului Al-Qaida nu s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni", afirmă autorii raportului care atrag atenția asupra faptului că "diminuarea efectivă a capacităţilor şi a atractivităţii Al-Qaida nu înseamnă că ameninţarea atacurilor a dispărut".
Raportul subliniază că "propaganda teroristă pe Internet este din ce în ce mai extinsă şi sofisticată" şi că recentele atentate de la Boston, Londra şi Paris "amintesc de pericolul continuu reprezentat de actele de violenţă teroristă comise de indivizi şi de grupuri mici".
În plus, în conflictul din Siria "a apărut o prezenţă puternică Al-Qaida", provenind din ramura irakiană a mişcării şi care "atrage sute de recruţi" străini. Raportul recunoaşte de asemenea că anumite grupuri afiliate Al-Qaida au suferit înfrângeri militare, ca în Mali şi Somalia. În Mali, notează experţii "chiar dacă rămân focare de rezistenţă, autoritatea Gu