E oficial: Monica Macovei va fi pusă de conducerea PDL pe o poziţie fruntaşă pe lista pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.
Şi dacă aceasta este explicaţia pentru îndelungata ei tăcere legată de evoluţiile din partid, atunci unul dintre miturile Dreptei tocmai şi-a pierdut din strălucire. În martie, echipa Macovei intra în cursa pentru şefia PDL. Sub numele de "Reformiştii", Teodor Baconschi, Cristian Preda şi Adrian Papahagi, umăr la umăr, o susţineau "pe cea mai curajoasă" dintre ei. Acum, fotografia de familie s-a golit: Baconschi şi Papahagi au plecat la Mişcarea Populară, iar Preda este suspendat pe o perioadă de şase luni. Printre altele, pentru că a cerut insistent pregătirea unui guvern din umbră al PDL, lucru conţinut şi în moţiunea Macovei.
Desigur, opţiunea de a rămâne în PDL pentru a-l reforma din interior este una perfect valabilă. Macovei nu era obligată să-şi urmeze în Mişcarea Populară colegii mai puţin răbdători. Dar, după reacţia ei timidă în momentul în care numele Reformiştilor apăreau pe lista neagră a lui Popoviciu şi după tăcerea ei totală faţă de suspendarea lui Cristian Preda, se poate pune întrebarea despre ce reformă mai vorbim. "PDL are dificultăţi să acomodeze în interiorul său opiniile diverse. Membri mai mult sau mai puţin proeminenţi au fost împinşi în afară doar pentru că nu erau în cele mai prietenoase relaţii cu şefii", criticau Reformiştii, în moţiunea Macovei, domnia lui Vasile Blaga în partid.
Tăcerea lui Macovei şi acceptarea unui loc - altminteri meritat - oferit de actuala conducere înseamnă, din păcate, acceptarea tacită a practicilor pe care voia să le combată în martie şi, implicit, înseamnă renunţarea la reformarea PDL.