În cartierele constituite, locuinţele cu două camere s-au vândut cu 900-1.000 euro/mp, dar ultracentral s-a depăşit pragul de 1.100 de euro, conform analizei semestriale a companiei de evaluare Darian.
Diferenţele de preţ faţă de anul trecut sunt foarte reduse, iar în condiţiile actuale de piaţă dezvoltatorii demarează proiecte de mici dimensiuni. Clujul este al doilea după capitală, la nivel naţional: în semestrul I preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi a fost de 689 euro/mp.
Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Cluj-Napoca a ajuns în primul semestru la o medie de 956 euro/mp, în scădere cu doar 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele companiei de consultanţă pentru evaluare Darian. „Se observă, totuşi, o încetinire a declinului, deoarece comparativ cu a doua jumătate a anului precedent preţurile au fost cam la acelaşi nivel, scăderea fiind de doar 0,3%. Faţă de primul an de criză - 2008 - preţurile apartamentelor vechi au cunoscut o depreciere substanţială de 43%", au transmis reprezentanţii Darian.
În zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu 1.000-1.180 euro/mp; în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 910-980 euro/mp, iar în Zorilor preţul metrului pătrat construit pentru apartamentele vechi de două camere variază între 900 şi 1.000 de euro. Preţul mediu al apartamentelor noi s-a menţinut cam la acelaşi nivel faţă de anul trecut (cu un minus de doar 0,3% la 12 luni), respectiv 983 euro/mp, iar de la începutul crizei a cunoscut o scădere de 30%.
Există dezvoltatori care susţin că nu au scăzut preţurile. „Preţurile în ultimii patru ani nu s-au modificat; diferă, poate, pe o plaja de 5%, în funcţie de modalitatea de plată, dacă e vorba de tranzacţie cu plata imediată sau prin credit. Noi în 2009 ne-am adaptat pieţei şi de-atun